Tirgu Mures

Într- o perioada în care se vorbeşte tot mai des despre unitate în diversitate, Tîrgu Mureş poate fi dat drept exemplu pentru modul în care convieţuiesc două etnii. Multitudinea de limbi, obiceiuri, culturi și credințe alcătuiesc realitatea cotidiană a orașului şi fac din Tîrgu Mureș o veritabilă sursă de experiențe unice.

Centrul oraşului este deţinătorul unui patrimoniu arhitectural variat, turiştii putând vizita  monumente din perioada medievală, renascentistă, barocă, şi în special din perioada „Art Nouveau”. Dintre acestea amintim ansamblul urban „Piaţa Trandafirilor” care este considerată o emblemă a oraşului, fiind însuşită ca atare de locuitori şi vizitatori, Cetatea Medievală, Piaţa Teatrului, Palatul Culturii, ansamblul „art nouveau” al Primăriei, Biblioteca Teleki-Bolyai.

centru tirgu mures

Cu o istorie de peste 100 de ani, Palatul Culturii Tîrgu Mureş este una din cele mai reprezentative clădirii ale Belle Epoque din Transilvania. Construit la iniţiativa primarului Bernády György , între anii 1911 – 1913,  în maniera şcolii lechneriene, după proiectele arhitecţilor Komor Marcell şi Jakab Dezső, palatul se impune atât prin decoraţia exterioară, cât şi prin cea interioară.  Din armonia ansamblului se desprind cu pregnanţă acoperişul din majolică de Zsolna, mozaicul monumental, realizat după planurile pictorului Körösfői-Kriesch Aladár şi basoreliefurile executate de meşterul Kallós Ede, şi vitraliile maeştrilor Nagy Sándor şi Thoroczkai-Wigand Ede, lucrate de Roth Miksa.

palatul culturii

Ca o aducere aminte a istoriei zbuciumate pe care a traversat-o oraşul şi a luptei locuitorilor săi de a se apăra, avem astăzi în centrul oraşului Cetatea Medievală care a evoluat de la primele fortificaţii de secol XV, fiind intărită în timpul voievodului Stefan Bathory (1492) şi apoi reconstruită în forma actuală între anii 1603-1653.

cetate 4

Tîrgu Mureş este atractiv şi din punct de vedere al cadrului natural, fiind reşedinţa unui judeţ în care aproape o treime din suprafaţa sa este acoperită cu păduri. Oraşul însuşi este înconjurat de păduri, deţinând două zone de agrement foarte îndrăgite de localnici şi de turişti: Complexul de Agrement Mureşul supranumit „Weekend” – loc de plajă şi baie,  şi Platoul Corneşti unde, în interiorul unei păduri bogate sunt amenajate un loc modern de joacă pentru copii, Gradina Zoo – a doua ca mărime din ţară, piste de biciclete şi trasee pentru alergat şi plimbat prin pădure.

platou weekend

Tîrgu Mureş este renumit dincolo de graniţele ţării prin Universitatea de Medicină şi Farmacie, care atrage studenţii din ţară străinătate prin calitatea actului educaţional,  dotările exceţionale,  precum şi prin faptul că învăţământul este disponibil şi în alte limbi decât cea naţională: maghiară şi engleză. Situată pe colina oraşului, Universitatea de Medicină şi Farmacie va fi anul acesta gazda noastră.

poza umf-01

Dacă timpul vă permite, vă recomandam să vizitaţi şi Cetatea Sighişoara sau Staţiunea Sovata.

Sighişoara

sighisoara fresca

Staţiunea Sovata

sovata-horz

Mai jos veţi găsi elementele cele mai reprezentative ale judeţului Mureş, surprinse într-o filmare cu drona realizată de fotograful Ovidiu Roşca- ovidiurosca.ro

Vă aşteptăm cu drag la Tîrgu Mureş!